The Symposium

“Coastal Resiliency in the Face of Environmental Change: Are current laws and policies flexible for a changing world?” a symposium cohosted by Oregon Sea Grant and the University of Oregon Environment and Natural Resources Law Center, will be held on April 7, 2017 at the University of Oregon in Eugene, Oregon.

It seeks to bring together law and policy experts, scientists, practitioners, and managers to present and discuss issues related to changing environmental conditions, such as ocean acidification, sea level rise, and other climate stressors, their impact on natural resources, coastal infrastructure, and energy development – all through a legal and policy lens.

This symposium is free for all participants, lunch and refreshments will be provided. Space is limited, pre-registration by April 3 is encouraged.

Pending: Receive 4.5 hours of free CLE credits by attending this symposium. More information about the credits will be available at the registration desk.

SPEAKERS

TERRY THOMPSON

Lincoln County Commissioner

Keynote Speaker

JANAN EVANS-WILENT

Marine Resource Management, OSU

SCHEDULE

8:00 AM
~1h

Continental Breakfast

Coffee and pastries

9:00 AM
~15min

Welcoming Remarks

- Heather Brinton, Environmental and Natural Resource Law Center, University of Oregon

9:15 AM
~30min

Terry Thompson and Wayne Belmot - Keynote Speakers

9:45 AM
~30min

Janan Evans–Wilent

Overview of environmental changes anticipated for Oregon.

10:15 AM
~1.5h

Ocean Acidification

- Dr. Ryan Kelly, Univeristy of Washington School of Marine Affairs
- Dr. Steve Rumrill, Oregon Department of Fish and Wildlife
- Dr. George Waldbusser, Oregon State University, College of Earth, Ocean, and Atmospheric Science

Panel moderators: Cole Sito and Libby Pettit, University of Oregon, School of Law

11:45 AM
~ 1h

Lunch

12:45 PM
~ 1.5h

Sea Level Rise and Infrastructure

- Dr. Jessica Whitehead, North Carolina Sea Grant
- Matt Spangler, Department of Land Conservation and Development
- Steve Shipsey, Oregon Assistant Attorney General
- Meg Reed, Department of Land Conservation and Development

Panel moderator: Maggie Franquemont, University of Oregon, School of Law

2:15 PM
~ .5h

Break

2:45 PM
~ 1.5h

Renewable and Nonrenewable Energy

- Courtney Johnson, Crag Law Center
- Jason Busch, Oregon Wave Energy Trust
- Rebecca O’Neil, Pacific Northwest National Laboratory
- Adam Schultz, Oregon Department of Energy

Panel moderators: Brent Sutten and Wilson Jarrell, University of Oregon, School of Law

4:15 PM
~ 15min

Closing Remarks

Shelby Walker, Oregon Sea Grant

4:30 PM

Adjourn

4:30 PM
~ 2h

Reception

Register for Free!

Space is limited, pre-registration by April 3 is encouraged.

OUR SPONSORS

CONTACT US

  • University of Oregon Law School
             Room 175 Auditorium Hall
  • Megan.Kleibacker@oregonstate.edu
  • (541) 737-8715
  • 7:30 - 22:00

LOCATION